Български English Deutsch Руский

Зарязване на лозето:

Изключително важен момент в отглеждането на грозде за вино е резитбата на лозята. Чрез нея се цели да се регулира растежът и плодовитостта на лозето, за да се получи максимално количество постоянен доброкачествен добив на грозде. В зависимост от сорта грозде и целта на производството резитбата може да продължи от есента до пролетта.

Зарязване на лозето

Регулиране на растежа и плодовитоста на лозето
<span>Зарязване на лозето:</span>

Зреене на гроздето:

След оплождането на лозите, младите завръзи нарастват и бавно се пръвръщат в зърна. Те продължават да растат, докато не започне узряването, известно като прошарване или омекване. По време на зреенето зърната сменят цвета си, както и съдържанието на киселинност и захари.

Зреене на гроздето

Растеж, оформяне и узряване
<span>Зреене на гроздето:</span>

Гроздобер:

Гроздоберът е последният етап в отглеждането на гроздето. От бързото и своевременно бране на плода зависи и качеството на виното. Узрялостта на гроздето се определя според количеството захари в зърната. За най-качествена продукция, желателно е гроздето да се бере на части, като винаги се избира най-узрялото.

Гроздобер

От лозето към избата
<span>Гроздобер:</span>

Ферментация, отлежаване и бутилиране:

Производството на вино е сложен технологичен процес, които варира в зависимост от региона, климатичните условия и традициите. Производството на вино има няколко етапа: изтискване, за да се сокът от твърдата част на гроздето; ферментация на ширата (сокът на гроздето); филтриране и утаяване; узряване и бутилиране.

Ферментация, отлежаване и бутилиране:

Производство на виното
<span>Ферментация, отлежаване и бутилиране:</span>