Български English Deutsch Руский

Лозов масив

Винарска изба

Правенето на вино не е просто занаят. То е изкуство за ценители, в което всичко започва и свършва с любовта.

Винарна „Златен Рожен“ е вашия начин да почувствате духа и традициите на Мелнишкия винарски край, претворени от нас с много любов и умения в едно съвременно производство на богат асортимент от вина, отговарящо на новите тенденции и технологии във винопроизводството.

Стремежът на нашия екип e да съхраним традиционния за региона винарски стил, като същевременно постоянно усъвършенстваме качеството на напитките и създаваме висококачествени бутикови вина.

Историята на нашата елитна изба започна със засаждането на лозята ни в землището на село Капатово, местноста Костов андък. За по-малко от четири години създадохме лозов масив от 180 дка., от който произвеждаме вискокачествени бутикови вина с отлично изразени сортови аромати, зрели танини и мека свежест. Доминиращи са сортовете Мерло, Каберне Совиньон и много актуалният в момента сорт Сира, но не сме пренебрегнали и типичните за района Мелник 55, Мелнишки Рубин и емблематичният за района от дълбока древност сорт Широка Мелнишка Лоза.

Класическият образ на българското винарство векове наред е бил представян именно от старото мелнишко вино, добивано от местния сорт - Широката мелнишка лоза. Това вино е било показна привилегия на трапезите в замъците на венецианските дожове, испанските херцози и френските графове. Интересен е фактът, че опитите да бъде пренесена и култивирана Широката мелнишка лоза в други райони винаги са завършвали неуспешно. Виното, добито от този сорт, притежава редки биологични свойства за стареене и отлежаване - колкото по-дълго отлежава, толкова по-силно се развива неговият букет от рубинена тъмнота, тънък аромат, блага тръпчивост и плътност.

В стремежа ни към максимално изявяване на тероара и микроклимата на този район с хилядолетни винарски традиции, ние прилагаме новаторски подход, съчетание от иновативни и традиционни агро-технически методи и експериментираме с технологичните практики за получаване на грозде с най- високо качество, от което произвеждаме висококачествени лимитирани серии вина за ценители.

Използвайки традициите във винарството в комбинация с изключителния тероар, даващ така специфичните за района аромати и вкусове, ние предлагаме качествени, атрактивни и запомнящи се вина, които отговарят на растящите изисквания на любителите на хубавото българско вино.

Страстта към виното е това, което най-добре описва Винарна „Златен Рожен“. В стремежа ни към постоянно усъвършенстване на вкуса и ароматите на виното, което правим, поставяме имената си само под истински автентичните вина - тези, в които се отразява характера на земята ни и нейната пъстра палитра от вкусове и цветове.winery@zlatenrozhen.bg

specific period

Винарска изба "Златен Рожен"

Част от комплекса на винарска изба "Златен Рожен"


Another period

Винарска изба "Златен Рожен"

Комплексният проект е реализиран чрез фонд „Земеделие”, по мярка 123 ”Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”.

specific period

Винарска изба "Златен Рожен"

Съоръжения, част от винарската изба на "Златен Рожен".


specific period

Лозов масив

Подпорната конструкция на лозята е изградена от дървени (акациеви) колове и съвременни поли-карбонатни материали. Целият масив на Златен Рожен е ограден с цел защита от диви животни.


Another period

Разширяване на лозята

Благодарение на европейски фонд „За преструктуриране и конверсия на винени лозя”, през 2012г. лозовият масив на Златен Рожен беше разширен с 30 декара, посветени на грозде от сорт „Сира”. Увеличаването на насажденията непрекъснато продължава, като целта е да бъдат достигнати над 250 декара.